Fiecarui designer ii este cunoscuta situatia alegerii culorilor. E un proces uneori anevoios, mai ales atunci cand esti lipsit de inspiratie iar in gand nu-ti vin decat culorile curcubeului. Bine, culorile primare ale curcubeului sunt si ele un bun inceput, insa pentru a crea ceva deosebit, ai nevoie intotdeauna de un instrument care sa te ajute. Am ales mai jos 5 instrumente care, dupa parerea mea te vor ajuta de fiecare data sa treci peste faza alegerii culorilor mai usor.
1. Pictaculous
Imi place sa cred ca este cel mai usor de utilizat instrument in alegerea culorilor. Daca ai o imagine de pe care vrei sa culegi cea mai buna combinatie de culori, fa upload si Pictaculous isi va face treba de minune. Dupa upload acest instrument iti va da ca rezultat o paleta formata din 5 culori, in format hex (cu # in fata) care pot fi usor copiate si folosite in Photoshop , Illustrator, Corel sau in a edita fisierele CSS. La fel, rezultatele pot fi exportate in Adobe Swatch format. Un tool de nota 10.
2. Kuler
Dupa mine, Kuler, este unul dintre cele mai complexe instrumente de analiza, generare si comparatie a culorilor. Partea cea mai tare in Kuler, este ca tu poti folosi combinatiile de culori create deja de cineva. Le poti alege dupa scorul acumulat, popularitate si timpul cand a fost adaugat. Cireasa de pe tort insa este optiunea de importare directa in Photoshop sau Ilustrator(trebuie sa ai un cont gratuit adobe). Kuler poate concura cu oricare alta biblioteca de culori existenta pe web.
3. COLRD
As descrie acest tool ca cea mai buna clona Pinterest pentru designeri. Este locul in care o multime de persoane creative distribuie gardiente, paterne, palete de culori si imagini alaturi de licentele de folosire ale acestora. Pentru cei care cauta inspiratie, pe COLRD pot gasi o colectie impresionanta de idei.
4. ColourLovers
Daca COLRD este echivalentul Pinterest, atunci ColourLovers va fi echivalentul Facebook. Aici poti gasi peste un milion de combinatii de culori. La fel, un loc in care utilizatorii fac share la ceea ce au ei mai bun, insa aici se face accentul pe comentarii si comunicare, in discutie fiind aduse cele mai recente trenduri din lumea culorilor.
5. Check My Colours
Te intalnesti deseori cu site’uri greu de citit, in care avem fonuri magenta si texte galbene… Accesibilitatea unui site este un factor decisiv in supravetuirea unui site. Daca vrei sa verifici cat de bine trece testul acesta site’ul pe care il detii, iti recomand acest intrument. Nu este unul desavarsit, dar iti poate arata clar unde trebuie sa te concentrezi asupra culorilor.
Sunt sigur ca exista o multime de astfel de instrumente utile pe internet. Eu m-am straduit sa fac o lista a celor care mi se par utile si de care ma folosesc. Daca cunosti un tool pe care crezi ca ar trebui sa-l adaug in lista, te rog sa’l adaugi in comentariu. Care crezi ca e cel mai bun tool pentru selectarea culorilor?