timpul

Nu mai pierde timpul

Cat timp pierzi de obicei intr-o zi? 30 minute, o ora sau poate mai mult? Raspunsul real poate chiar sa te surpinda. Sunt multe lucruri care pot sa distraga un freelancer si sa-i dauneze productivitatii. Iata de ce am incercat sa fac un studiu pe propria-mi piele si sa vad cam ce ma distreaza de obicei. Intr-un sfarsit, am ajuns la concluzia ca, lucruri banale, zilnic practicate, pot manca o buna parte din timpul pe care ar trebui sa-l folosim intru sustinerea procesului de creatie (suna poietic, dar e tot ce mi-a venit in gand la moment).

Deci, ca sa nu o lungim, trec la o descriere concreta a acelor lucruri cu care mi’am pierdut timpul pana acum, si cu care probabil o sa-l mai pierd, pana nu am sa ma dezbaier de ele.

timpul

Multi-Tasking

M-am trezit de multe ori in situatia in care am de raspuns la 10 email-uri, trebuie sa finisez un concept de site in 15 min, scriu la 5 persoane pe skype, verific evolutia SEO a unui alt proiect, tin in brate unul din cei doi copii ai mei…STOP. Aici faceam si fac cea mai mare greseala. Au fost zile in care am incercat sa organizez lucrurile intr-un orar de activitate. Le notam frumos cu penita in agenda si le respectam ca pe cele 10 reguli sfinte. Rezultatul era pur si simplu fantastic. Pot sa ma laud ca reuseam sa le fac pe toate fara nici un stres, iar pana spre seara cand de obicei termin programul, eram multumit de ziua care tocmai a trecut – satisfacut de productivitate si rezultatele muncii depuse.

Deci, ca sa nu mai repetam greseala, ne concentram pe organizarea task-urilor, si le executam pe rand. No stress.

multitasking

Indecizia.

Asta e chiar buna. Funny as zice. Ca freelancer, procesul de cautare a noilor job-uri este o activitate care trebuie desfasurata zi de zi, altfel ramai fara lucru. In cazul in care cineva ti-a oferit un job, imediat trebuie sa lasi oricare alta activitate si sa-l incepi. Uite aici e si problema. Ma decid greu sa ma apuc de el, si continui sa caut mai departe alte oportunitati. Urat nu?

Sa zicem ca o facem din inertie, si ca, daca o sa gasim inca un job o sa fie si mai bine. Prostii! Nu trebuie sa stam mult pe ganduri. Imediat ce ai capatat ceva, trebuie sa incepi realizarea, altfel, te vei trezi intr’o buna zi cu 10 proiecte si cu zero timp pentru a le duce la capat.

Deci, intr-un fel sau altul, indecizia de a incepe un anumit job iti mananca din timp, si papa bine, pana ajungi sa realizezi ca nu il mai ai (timpul).

start-job

Oboseala

Oricat de tineri am fi, in forma si cu o rezistenta de invidiat, oboseala ne doboara pe toti. Bine. Atunci de ce trebuie sa stam si sa lovim monitorul cu capul si tastatura cu barba cand am putea sa ne intindem pe 20 minute si sa odihnim creerul aducator de ruble? Toate miscarile astea incontrolabile plus incercarea de a concentra rezerva de energie spre degetul aratator al maniii drepte pentru un urmator click nu este decat un standby mode. Ne pierdem timpul fara a produce ceva, cand am putea sa ne odihnim.

Deci, nu mai stam in fata monitoarelor daca suntem obositi. Un scurt somn ne poate da puteri noi, cu care putem finaliza un proiect cu brio in mai putin timp decat am face-o atunci cand santem obositi.

oboseala

Social Media

Ce treaba ai pe Facebook cand ai de terminat 2 logouri pana seara? E una din intrebarile serioase cu care ma luptam ceva timp in urma. E foarte adevarat ca atunci cand stai pe aceste platforme timpul zboara ca racheta….bine, unde zboara? Pot sa ma laud ca acum nu utilizez social media, decat in scopuri de promovare, insa, sunt sigur ca multi dintre cei ce-si castiga banii ca freelancer pierd o groaza de timp socializand online. Sfatul meu, socializarea online nu face nici o para chioara. Daca vrei sa socializezi, poti iesi la o bere cu un prieten atunci cand ai ceva timp liber. Sau poti invita un cumatru acasa la tine (cazul meu), pentru a servi un pahar de vin. Asta numesc eu socializare.

Sper sa fiu de parerea asta si pe viitor. Timpul pierdut pe Facebook iti poate fi de folos pentru altceva. Nu-l da lui Zuckerberg, ala are si bani si timp.

social-media

Cam astea ar fi la moment lucrurile care, dupa parerea mea, sunt iubitoare de timp. As vrea ca pe viitor sa pot sa le evit cat mai mult si ca intr-un sfarsit sa le pot exclude din programul meu zilnic.

Intr’un cuvant, faceti lucrurile pe rand, incepeti-le la timp, odihnitiva creerele regulat si evitati socializarea online. Suna simplu…

Tie cine sau ce-ti papa timpul de obicei?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *