SEO in Republica Moldova – Caracteristici

Dupa o incercare as spune esuata de a ma abona la o lista a blogerilor din Moldova prin RSS in scopuri atat seo cat si de cunoastere a acestui mediu mai bine, am realizat ca nu pot sa-mi dau seama despre ce anume scriu acestia, care sunt temele abordate si cu ce scop pierd timpul in fata calculatoarelor scriind ore intregi…

Pot spune ca am pierdut ceva timp selectand din listele si asa zisele topuri ale blogerilor, urmarind posturile acestora ca ulterior sa renunt la ele dezabonandu-ma. Mi s-a creat impresia ca ceea ce numim noi comunitate a blogerilor este una a analistilor politici…

Mi-am schimbat ulterior medota de selectare a blogurilor dupa temele tratate de acestea si mi’am creat anumite criterii de selectare. Ma intereseaza concret blogerii profesionali – anume acele persoane care scriu despre ceva concret si nu tapeaza deformari si aiureli politice care cu greu ajung pe intelesul nostru.

Recent mi-a atras atentia ultimul post al blogerului Vladimir Vieru si anume Особенности SEO в Молдове. Dupa criteriile pe care mai nou, le urmez, Vladimir face parte din lista blogerilor profesionali din Republica Moldova, o lista la care lucrez in paralel. Mi s-a parut foarte interesant ceea ce a scris el despre caracteristicile SEO in Republica Moldova si m-am gandit ca unei parti a postului i-ar sta bine si cu o traducere in romana.

1. Concurenta reala intre proiecte

La moment concurenta dintre proiectele existente este una reala si nu este afectata de “tehnologiile” black hat SEO, satelitii si boti. Chiar daca aceste aspecte sunt prezente aici, din cauze clare ele nu ameninta piata din Moldova, avandu-si efectul doar in spatiul Yandex (runet) si Google burghez (site-uri in limba engleza).

2. Majoritatea site-urilor aflate in top au ajuns acolo intamplator

Concurenta mica si numarul mic de site-uri “lucrate SEO” fac posibila ajungerea in TOP 10, sau chiar ocuparea pozitiilor de varf un proces lipsit de munca. Multe dintre site-uri ajung in top in mod natural chiar fara anumite eforturi.

Multe dint site-urile vechi cu un “rating” superior, construite in trecut, neactuale internetului zilelor noastre, stau tintuite bine in rezultatele Google.md. Cateodata, cei ce stapanesc aceste site-uri nici macar nu cunosc faptul ca ei se afla in top 🙂 insa exista persoane care cunosc si apreciaza pozitia in top constientizand faptul ca novicilor le va fi foarte greu sa ajunga in locul lor.

3. Lipsa pietelor de vanzare/cumparare a link-urilor

NU exista proiecte care ar implica vanzarea si cumpararea link-urilor pe site-urile din RM. Uneori este foarte greu sa gasesti un site pe care sa plasezi un link si chiar daca il gasesti trebuie sa contactezi proprietarul direct, de mai multe ori fara suces. Aceiasi situatie e si in internetul extern, unde este foarte greu sa gasesti site-uri care ar avea legatura cu segmentul internet din Moldova.

4. Multi nu stiu ca au nevoie de SEO

Multe companii nu stiu, iar in cazul in care cunosc termenul SEO, nu constientizeaza importanta acestuia. Deseori multe din companii dupa ce si-au construit un site se avanta in companii publicitare costisitoare fara ca sa-si dea sama ca pot obtine un indice de trafic important cu ajutorul optimizarii SEO. Aceasta din urma fiind tratata ca o metoda mai putin importanta si chiar nesemnificativa.

5. Formarea preturilor. Tarifarea

Ceea ce tine de tarifare la acest capitol pot spune ca ne intalnim cu o gama larga de preturi cat si de abordari ale costului serviciilor SEO. Cele mai populare modele de tarifare in lume sunt plata pentru proiect, plata lunara si plata per ora. In Moldova este foarte popular modelul platii lunare, gama de preturi variind de la 40 la 2200 euro iar termenul de contractare fiind de la 1 la 6 luni. Chiar si asa, e bine sa stii ca piata si activitatea SEO nu poate fi transparenta, mai ales in perioada de crestere, de aceea preturile la moment sunt nefondate, nejustificate as spune.

SEO – instrument real

Exista companii in RM care si-au marit profitul in urma optimizarii, de aceea detinatorii acestora apreciaza la justa valoare activitatea de optimizare SEO si promovare. Este trist insa faptul ca multi inca nu cunosc potentialul acestei activitati si nu se gandesc la acest lucru acum, cand inca mai este usor sa te ridici in top. Sunt sigur ca in cativa ani tot ceea ce a fost enumerat mai sus se va schimba dramatic, iar cei ce nu constientizeaza puterea SEO, vor avea de platit pentru a se revansa…

Acest articol este o traducere partiala a articolului Особенности SEO в Молдове de Vladimir Vieru.

Tu ce parere ai despre situatia SEO in Moldova?

2 thoughts on “SEO in Republica Moldova – Caracteristici”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *