WordPress.com sau WordPress.org?

Vreau sa raspund aici la o intrebare pe care probabil si-o dau multi atunci cand vor sa aleaga intre WordPress.com sau WordPress.org.

WordPress.com este o platforma de blogging gratuita pe care se poate inregistra oricine. Ideea este ca, daca doriti sa inregistrati un blog, nu trebuie sa platiti nimic.  Aceasta platforma este foarte similara cu Blogger.com sau LiveJournal.com. In cazul in care doriti sa creati un site sau un blog profesional nu va recomand in nici un caz sa folositi aceasta platforma.

WordPress.com sau WordPress.org? – care este diferenta?

Mai jos veti gasi diferentele dintre org si com. Le consider destul de convingatoare si solide pentru a putea lua o decizie din start.

WordPress.com

 1. Daca doriti sa schimbati designul pe unul unic/personal va va costa 30$.
 2. Domenul fara WordPress in titlu va costa 13$/an.
 3. WordPress.com plaseaza publicitate pe site’ul tau, daca doriti ca acestea sa nu apara, acest lucru va va costa 30$/an.
 4. Spatiu limitat! Daca la un moment dat veti avea nevoie de mai mult spatiu atunci va trebui sa platiti pentru un upgrade.
 5. Daca doriti sa plasati clipuri video in posturi va trebui sa platiti pentru un upgrade numit “Video Press.” Acesta costa 60$/an.
 6. Daca doriti sa transferati blogul/site-ul de pe WordPress.com pe WordPress.org ei va vor taxa cu  129$.
 7. Daca vreti sa setati un redirect in asa fel ca site’ul de pe WordPress.com sa va trimita pe site’ul nou va ava costa 13$/an.
 8. Nu puteti plasa publicitate pe site.
 9. Nu poti instala pluginuri noi.
 10. Nu uitati ca site-ul este hostat pe serverele WordPress.com iar acestia in orice clipa va pot lasa fara el fara ca sa va ofere vre-o explicatie.

WordPress.org

 1. Plateste 2$-39$/an pentru un domen la una din companiile profesionale.
 2. Plateste de la 60 la 80$/an pentru un hosting adevarat cu limite rezonabile sau chiar nelimitat.
 3. Instaleaza gratuit scriptul WordPress.org
 4. Esti liber sa faci orice doresti cu spatiul hostingului si scriptul noului tau site.

Cam astea sunt cele mai importante aspecte ale diferentei dintre WP.com si WP.org. Esti liber sa alegi ce doresti, eu personal mi’am facut treaba 🙂

Tu care dintre optiuni ai ales?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *