freelance

Freelance – avantaje si dezavantaje

Multi dintre voi probabil s-au intalnit cu acest termen in ultima vreme din ce in ce mai des. Etmologic acest cuvant isi are radacinile in romanul istoric Ivanhoe de Walter Scott (free-lance), termenul fiind folosit pentru descrierea mercenarilor medievali. Astazi insa acest termen este folosit pentru a descrie liberii profesionisti care nu au angajamente pe termen lung cu angajatorii. Cu alte cuvinte, toti cei care lucreaza de acasa fara ca sa aiba un program sau un sef sunt intr-o anumita masura freelanceri. Este foarte interesant faptul ca acest termen se refera sau chiar este dependent de mediul online, astfel apraope toate activitatile de freelance se fac pe internet. Bine, a fi freelancer insa presupune si simtirea, sau asumarea  avantajelor si dezavantajelor 🙂

Cine poate fi freelancer?

Lista este foarte lunga si cred ca fiecare isi poate regasi meseria in ea. Personal, fac job-uri ce tin de design grafic (logotip-uri, site-uri, lucrari pentru mediul web cat si pentru print). Daca esti un traducator, stii sa scrii bine, sau esti un programator atunci fii sigur ca iti vei gasi locul bine meritat in activitatea de freelance. Daca iti dai bine staruinta si faci un lucru de calitate atunci pot sa te asigur ca fiind freelancer vei castiga in medie de 3-4 ori mai mult decat avand un sef si un program de respectat 🙂

De ce ai nevoie pentru a fi freelancer?

Pentru a activa ca freelancer trebuie sa poti presta servicii de valoare potentialilor clienti. Majoritatea persoanelor ce se apuca de freelance, presteaza servicii in acele domenii in care au acumulat anterieor experienta ca angajati. Pentru un freelancer sunt foarte utile urmatoarele lucruri:

  • Un site care sa te promoveze. De obicei acesta este un portofolio al lucrarilor facute anterior.
  • Un telefon total dedicat activitatii pe care vrei sa o desfasori
  • Carti de vizita
  • Ideal ar fi bine sa ai o adresa a afacerii
  • Portofoliu al celor mai bune lucrari facute anterior
  • Referinte din partea catorva clienti

De unde ia job-urile un freelancer?

Nu este complicat sa gasesti o platforma unde sa activezi ca freelancer, partea grea este sa gasesti primul/primii angajatori. Totul depinde in primul rand de tipul de activitate pe care vrei sa-l desfasori. De la inceput (acum 2 ani) m-am inregistrat pe mai multe platforme de freelance, acum insa, am ramas fidel doar site-ului Freelancer.com. Din experienta proprie pot sa zic despre Freelancer.com ca este cea mai stabila platforma de freelance. Incepand de la interfata usor navigabila si pana la metodele de extragere a banilor, totul pare foarte bine organizat.

Avantajele

Eu personal vad o multime de avantaje. Ca freelancer poti sa-ti programez timpul singur asa cum vrei. Poti fi foarte ocupat intr-o anumita perioada de timp iar in anumite zile sa nu ai ce face. Poti folosi acest timp liber pentru a gasi noi cai de obtinere a job-urilor, pentru a-ti imbunatati site-ul sau pentru a citi lucruri noi despre ceea ce poti sa faci. Freelance pentru multi este ceea ce pentru altii inseamna o afacere de succes. Nu ai multe cheltuieli, castigi bine si esti foarte independent in ceea ce faci.

Daca iti este foarte greu sa-ti gasesti un job obisnuit, ca freelancer vei putea sa te mentii deasupra pana gasesti ceva care sa-ti convina. Daca vei gasi joburi noi (ca freelancer), vei capata experienta noua, cativa clienti noi, cine stie, intr-o zi vei realiza ca nu mai vrei sa te angajezi…

Dezavantaje

Ca in orice activitate, in a fi freelancer sunt si cateva dezavantaje. Cel mai mare dintre acestea este competitia si pretul pentru serviciile prestate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *