Ce este SEO

Ce este SEO – Search Engine Optimization?


Ce este SEO te intrebi de fiecare data cand auzi acest cuvant…Chiar daca gasesti o sumedenie de articole pe internet despre acest termen lucrurile nu sunt chiar atat de clare. Sper ca abordarea mea simplista pe alocuri generala sa-ti dea o idee clara despre acest cuvant care sperie multa lume 🙂 . Pentru a va transmite mai usor conceptul am sa fac un exemplu cu o comparatie mai aproape de intelesul nostru.

Imaginati-va 2 persoane. Una din aceste persoane este foarte cunoscuta, are multe relatii, apare bine in ochii lumii si in general se bucura de o popularitate buna. Al doilea individ nu este cunoscut si in general nu are nici un indicator de rating.

Daca am sta si ne-am gandi cum ar fi posibil ca al doilea individ sa ajunga la acelasi nivel ca si prima persoana ne-am da foarte usor seama ce are de facut baiatul. In primul rand acesta ar trebui sa se aduca in ordine, sa se ocupe putin de infatisarea lui atat interioara cat si exterioara. Odata facut acest lucru, ar trebui sa inceapa sa-si caute noi prieteni, care la randul lor sa aiba cel putin acelasi statut ca si al lui. Pe langa acest lucru, nu ar trebui sa se opreasca doar la astia, ci sa caute socializare in sectoarele ce se afla cu un nivel mai sus. Daca individul reuseste sa sparga primul nivel social atunci acesta va trebui sa se orienteze din nou spre nivelul superior. Dupa o oarecare perioada sa fim de acord baiatul va ajunge undeva…sus. Toate aceste eforturi isi sporesc eficacitatea daca acest personaj mai are capacitatea de a presta un oarecare serviciu si o face foarte bine. Odata ajuns undeva mai sus decat fosta lui pozitie, oricine ar avea nevoie de serviciile lui ar putea da de el mai usor…deoarece el deja dispune de o baza de legaturi mai mare si de o oarecare popularitate printre acestia.

Daca ati inteles situatia mai sus descrisa, imi voi permite sa asociez aceste doua persoane cu 2 site-uri de pe internet. Primul va fi site-ul care-ti este concurent, si se afla pe prima pagina Google iar al doilea este site-ul tau proaspat aparut in reteaua internet.

Deci, pentru ca site-ul tau sa-l ajunga din urma (sa-l intreaca) pe primul trebuie sa te ocupi de (la fel ca si baiatul nostru de mai sus) infatisarea lui atat interioara cat si exterioara, de legaturile acestuaia cu alte site-uri si bineinteles sa urmaresti ca produsul sau serviciile tale sa nu-si piarda din calitate pe tot parcursul ascensiunii…

La fel cum se intampla in viata de zi cu zi, popularitatea cuiva este direct proportionala cu numarul de legaturi si respectiv de popularitatea legaturilor acestora. Astfel si pe internet popularitatea sau ratingul unui site este direct proportionala cu legaturile exterioare pe care le are acesta.

Search Engine Optimization

Iata aceasta stiinta ce poate fi aplicata site-ului tau se numeste SEO – si se descifreaza ca “search engine optimization” – ceea ce in traducere libera ar insemna: optimizarea pentru motoarele de cautare (adica pentru Google, Yahoo, Bing, Yandex…si altele). Cu cat un site este mai bine optimizat pentru motoarele de cautare, cu atat el apare mai sus in rezultatele cautarilor. Ideal pentru site-ul tau ar fi sa apara in top 3 pentru cuvintele cheie alese.

Pentru noi muritorri de rand SEO se va imparti in doua categorii:

  • SEO On Site – activitatile desfasurate pe site-ul tau, organizarea imaginii interioare a site-ului atat pentru vizitatori cat si pentru motoarele de cautare. Trebuie sa accentuiez faptul ca doar cu o imagine interioara buna a site-lui este mai usor sa gasesti legaturi. Vom mai numi acest proces – optimizarea interna a site-ului, despre acesta puteti citi in postul Optimizarea interna a site-urilor – 10 sfaturi utile
  • SEO Off Site – obtinerea de legaturi (link-uri) catre site. Aceasta mai este numita in cercurile SEO “link building”. Despre cateva din metodele gratuite de a castiga legaturi externe am scris in postul Metode de link building

Ca sa nu-ti fac viata grea iti garantez ca poti sa faci chiar tu SEO si ca nu trebuie sa stii HTML, programare PHP…sau oricare din alte extensiile prescurtate :). Daca nu te descurci cu prima etapa sunt aici si daca ma contactezi te pot ajuta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *