structura url permalinks

Optimizarea blogurilor – structura URL

Traficul adus de motoarele de cautare este foarte important, si acest lucru este foarte bine cunoscut de cei ce au un site sau blog. Pe langa acestea optimizarea blogurilor se diferentiaza putin de optimizarea site’urilor obisnuite. Daca blogging’ul se face pe baza de CMS (majoritatea blogurilor), atunci proprietarul acestuaia, practic nu se atinge de codul paginii, ci o face simplu din sistemul de administrare. Majoritatea platformelor de blogging sunt deja optimizate pentru motoarele de cautare intr-o anumita masura, insa exista anumite laturi pe care blogerul le poate controla si care au un impact bun asupra optimizarii. Voi face referile la doar unul din cele mai importante momente.

Structura URL

Majoritatea platformelor de bloguri genereaza automat adresele paginilor din titlul acestora, incluzand semne de exclamare si de punctuatie si neluand in considerare cuvintele cheie. Daca URL’ul paginii va contine cuvintele cheie sau combinatii ale acestora atunci ea va avea o mai mare valoare pentru motoarele de cautare. Straduiti-va sa dati numele paginii avand in gand ceea ce ar putea cauta potentialii vizitatori ai paginii. Pe langa aceste lucruri trebuie sa aveti in vedere ca motoarele de cautare pur si simplu nu vor lua in calcul adresele generate standard de catre anumite platforme de blogging.

Ce putem schimba pentru a face adresele paginilor mai bine optimizate pentru motoarele de cautare?

O sa fac referire doar la platforma de blogging WordPress pentru ca o cunosc mai bine decat pe celelalte. WP ofera posibilitatea sa alegi tipul de adresa(URL). Optiunea o puteti gasi usor in panoul de administrate sub numele de Permalinks. La moment WordPress(versiunea 3.3.1) ofera 6 optiuni de alegere URL, dintre care una este redactarea individuala (Custom Structure). Daca o alegeti pe aceasta din urma va recomand sa utilizatiu rmatorul cod pe care il puteti copia usor si insera in campul dat:Β β€œ/%category%/%postname%/”.

structura url permalinks

Ce inseamna acest cod? Hm.., spre exemplu daca postul pe care il faceti se numeste “Optimizarea Blogurilor“, se afla sub categoria “SEO” si adresa blogului este www.blog.md, atunci WordPress va genera automat adresa: “www.blog.md/seo/optimizarea-blogurilor/”. Sa fim de acord, aceasta adresa arata mult mai bine pentru noi si pentru motoarele de cautare decat o pagina generata automat care contine cifre si litere.

Sper ca ati inteles ceea cea am vrut sa relatez mai sus. Daca ceva este neclar sunt deschis sa va rasupund la orice intrebari legate deΒ Optimizarea blogurilor si structura URL a site‘urilor.

6 thoughts on “Optimizarea blogurilor – structura URL”

 1. Eu folsoesc pentru link-uri in feed.Cred ca o sa revin cu un articol despre cum se face atat in WordPress cat si folosind Blogger..

 2. Stii ce e interesant? Scrii asa bine despre optimizare si link buildink, dar site-ul tau este atit de putin vizitat si comentat… De ce nu ti-l promovezi?
  In rest, este chiar utila informatia pe care o plasezi. Merci

  1. Dima Midon

   Ideea este ca pana acum nu am fost interesat de SEO, si nu am lucrat asupra site-ului meu in acest aspect. Pot insa sa te asigur, ca, inainte de a posta despre ceva anume, ma informez din surse bune, dupa care testez. Am un plan micut legat de optimizarea site-ului meu si ii voi tine pe cititorii mei la curent cu acest lucru. Mersi oricum pentru aprecierea informatiei. Bafta!

   1. Nu am subestimat eficienta sfaturilor tale. Nicidecum πŸ™‚ Eram doar curioasa ca nu aplici aceasta tehnica pentru promovarea ta. Este intr-adevar un site cu informatie foarte buna si utila si e pacat s-o tii doar pentru tine πŸ™‚ Bafta!

    1. Dima Midon

     Dupa acelasi principiu expus ma conduc si eu. Din experienta acumulata dau si eu cate un share. Un singur lucru vreau sa-l fac clar aici. Diferenta dintre optimizare si promovare este destul de mare. La moment ma ocup doar de optimizarea blogului si a paginilor de pe site. Promovarea insa, este un proces tehnic diferit de etapa de optimizare. Ceea ce tine de site-ul meu, acesta e unul tanar si lipsit de informatie la moment. Eu pana la urma cred(de fapt sunt sigur), numarul utilizatorilor este direct proportional cu informatia (de calitate) aflata pe site-ul vizitat. Doar dupa o perioada buna de postari, cred ca google imi va da si mie ceva din pozitii. Fiecare din articolele postate este optimizat dupa un keyword. Acesta este foarte usor de recunoscut dupa aparenta lui in continut (e cu bold sau italic). Daca o sa faci un search pe google dupa keyword’ul dat, poti vedea situatia actuala a site-ului meu πŸ™‚ (vorbesc doar despre articolele din blog). Multam pentru comentariu. Esti primul comentator activ al blogului meu. Apreciez asta!

 3. Stiu cum e sa astepti macar un comentariu pe zi… πŸ™‚ Am lansat blogul meu abia de-o luna si am utilizat sfaturile tale pentru optimizare si promovare. Sunt foarte eiciente… Cit mai multe sfaturi pentru bloggeri incepatori, va rog!! πŸ™‚ De exemplu, cum sa “fac” oamenii sa comenteze? Din 400 vizite, doar vreo 2 comentarii am adunat…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *